Testi çözün, hangi ülke size daha uygun bulalım.

Yunanistan’da Çalışma ve Yaşam Deneyimi

Yunanistan'da İş İmkanları
Yunanistan'da Çalışma

Yunanistan’da Çalışma ve yaşam deneyimini ilk ağızdan dinleyebileceğiniz bu yazımız, Yunanistan’a giden bir danışanımız tarafından hazırlandı. Yunanistan hakkında olumlu / olumsuz tüm deneyimlerini ilk ağızdan dinlemek için harika bir kaynak olduğunu düşünüyoruz. Sizler de Yunanistan’da iş imkanları ve yaşam konusunda destek almak isterseniz hemen bize ulaşın.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Yunanistan vasıflı/vasıfsız iş imkanları açısında Türkiye ve benzeri ülkeler için çok büyük bir fırsat. İhtiyacınız olan ise derdinizi anlatacak kadar bir ingilizceye sahip olmak.

Peki Neden Yunanistan? Yunanistan’da Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

Yunanistan global çaptaki şirketler için çağrı merkezi ve müşteri temsilciliği desteği veren global şirketlere ev sahipliği yapıyor ve nüfusun azlığından ötürü çalışmak isteyen yeni insanlara kapıları her zaman açık. 

Bu şirketler yabancı personel çalıştırma kültürüne sahip ve vize süreçlerine hakim ayrıca sizin vize sponsorluğunuza kadar destek sağlıyor ki bir Türk olarak yurt dışında iş bulma sürecinin en sorunlu kısmı bir çok şirketin sizin vizenize sponsor olmak istememesi. Konsolosluğa vize başvurusu sırasında vermeniz gereken evrakları kendi avukatlarıyla hazırlayıp size gönderiyor siz Türkiye’den hazırlamanız gereken evrakları topluyorsunuz ve bütün bu evrakları randevu gününüz geldiğinde Yunanistan Konsolosluğuna teslim ediyorsunuz. İşte bu kadar bundan sonrası konsolosluğun hızına bağlı olarak beklemek. Bazen saatler içinde bazen de bir kaç hafta içinde sonuçlanan bir süreç. 

Yunanistan’da Çalışma Fırsatları Neler? Nasıl Başvurabilirim? Süreç Nasıl İşliyor?

Başvuru yaptığınızda eğer personel ihtiyacı duyan bir proje varsa şirket size mail yoluyla bir değerlendirme sınavı yolluyor. Her şey yolunda gittiyse bir gün yunanistandan bir çağrı alıyorsunuz. Başvurunuzu uygun gördük bizimle çalışmak ister misiniz?  Basit bir mülakatın ardından şirket sizi o proje için uygun gördüyse zaten bir an da ne olduğunu anlamadan vize sürecine giriyorsunuz ve ufak heyecanlar eşliğinde yeni hayatınıza adım atmayı bekliyorsunuz. Süreç beklediğinizden çok daha hızlı ilerleyebilir. Bir çok kişinin deneyiminden söyleyebilirim ki birkaç hafta içinde Yunanistan’a taşınan binlerce insan var. 

Peki Sonrası?

Eveet vizemizi aldık valizlerimiz topladık yola çıkmaya hazırız. Şirket sizin uçak biletinizi ayarlıyor, Atinaya geldiğinizde bir kaç hafta boyunca kalacağınız otel rezervasyonuzu yapıyor. Uçaktan indiğinizde sizi havalimanından alıp otelinize kadar bırakıyor. Peki sonra.. sonra yalnızsınız. Bu kısım artık sizin halletmeniz gereken işlerle dolu. Özellikle bu süreçte yurtdisiisimkanlari.com gibi bir partnerin desteğine ihtiyacınız oluyor. Yunanistan’da çalışma ve yaşam sürecinde destekleri olmasaydı belki Türkiye’ye geri bile dönebilirdim. Öncelikle 2 hafta dolmadan bir ev bulmanızı öneriyorum. Ev bulma süreci sancılı olabilir uzun sürebilir ve hatta sizi bıktırabilir ancak ne kadar hızlı aramaya başlarsanız cendereden o kadar hızlı kurtulursunuz. Belirtmek isterim ki Yunanistanda en büyük masrafınız barınma olacak benim önerim eğer tek başınıza geliyorsanız bir süre paylaşımlı evlerde fatura dahil fiyatlarla oda tutmanız olacak. Bu size hem uzun vadede hangi muhitte kalmak istediğinize karar verme şansı sunacak hem de yeni hayatınıza adapte olma sürecinde acele karar vermenizi engelleyecek

Bu arada eklemekte fayda var. Özellikle Atina’ya gelirken hem ev tutma hem de ilk maaşa kadar kadar idare etmek için cebinizde 2000-2500 euro civarı bir parayla gelmeniz sağlıklı olacaktır. Geldikten sonra ikinci yapmanız gereken şey ise bir telefon hattı satın almak. Çünkü Yunanistanda yapacağınız oturum izni, banka hesabı açma ve benzeri bütün işlemler için sizden hat sahipliğinize dair belge isteyecekler. Siz bu işleri yaparken bir yandan da maillerinizi kontrol halinde olun çünkü şirket bir süre sonra oturum izni başvurusu için size mail gönderecek. Oturum iznine ne kadar hızlı başvurursanız o kadar iyi çünkü süreç çok yavaş ilerliyor. Bazı şehir efsanelerine göre 3 bazılarına göre 6 kimisine göre de 9 ay içinde parmak izi randevunuz olacak ve parmak izinden sonra da oturum kartınızın çıkmasını beklemeniz gerekecek. Bu uzun bir süreç o yüzden ne kadar çabuk başvuru başlarsa sizin için o kadar iyi.

Yunanistan'da Çalışma

Şimdi evi tuttuk, oturum başvurusunu yaptık ve geriye kaldı banka hesabının açılması. Yunanistan’da e-devlete benzer taxis.net isminde bir site var. Sizinle ilgili olan vergi, kira sözleşmesi vs bunların hepsi bu siteye yüklenmek zorunda ve taxis.net’e yüklenmemiş kira sözleşmeniz varsa yunanistanda banka hesabı açamazsınız. Bu sebeple evi tuttuğunuz gibi ev sahibinizle görüşün ve sözleşmenin taxis.net’e yüklenmesini talep edin. Bütün evraklar hazır olduğunda hesap açılışı için bankadan randevu almanız lazım. Benim bu konuda önerim Eurobank olacaktır çünkü hesap açılışı diğer bankalara göre çok daha hızlı. 

Bir çok Türk’ü şok eden bir konu da, Yunanistanda bankalar 08:00-14:00 aralığında çalışıyor olması. Bu sebepten bu randevuyu sabah saatlerine almak çok daha mantıklı. Bankaya bağlı olarak 20 dakika ila 45 dakika arası sürebiliyor hesap açılışı. Hesabımızı da açtıysak eğer tebrikler yeni hayatınızın bütün adımlarını gerçekleştirdiniz. Şimdi Acropolis manzarası eşliğinde kahvenizi içme vakti.

Yunanistan’da Çalışma ve Yaşamanın Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Öncelikle söylemek isterim ki Yunanistan çok güzel bir ülke. Kültürel anlamda bize çok benziyor. İnsanlar genel olarak sıcak kanlı ve yardım sever. Çok fazla yabancı çalışana ve turiste ev sahipliği yaptığı için de farklı kültürlerden insanlarla buluşmak için güzel bir buluşma noktası. Yemekler genel olarak lezzetli. Sadece Atina içinde bile gidip görülebilecek çok güzel yerler var. Tarih seviyorsanız zaten ayağınızı bastığınız her yerde tarihi bir kalıntı görme ihtimaliniz var. Müzeler çok güzel, sosyal hayat eğlenceli avrupaya adım atmak için güzel bir ülke.

  • Eksilerine gelirsek de şunu söylemek isterim ki Yunanistan her ne kadar Avrupa Birliği’nin bir parçası olsa da aslında tipik bir Balkan ülkesi. Bu sebeple artılarında bahsettiğim kültürel olarak bize benzemeleri bir nokta da eksi olarak da görülebilir. 
  • Son yıllarda Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle yaşam maliyetleri yüksek. Maaşınız bir çok AB ülkesine kıyasla düşük olacak ve şirketten aldığınız maaşın yaklaşık %60’ını barınma ve gıdaya harcayabilirsiniz buna şimdiden hazırlıklı olun ki bunu paylaşımlı bir ev tuttuğunuz durumlarda söylüyorum zira tek başınıza ev tutmak isterseniz kira daha yüksek bir de üstüne fatura derdiniz olacak bu durumda maaşınızdan çok daha fazlasını barınma ve gıdaya ayırmak zorunda kalabilirsiniz.
  • Atina lokasyon olarak avrupanın geri kalanına çok uzak olduğu için istediğiniz yerlere uygun fiyata bilet bulmanız nispeten zor olabilir. Ama hiç merak etmeyin Atina Uluslararası Havalimanı’nda 7€’dan başlayan fiyatlarla Avrupa’nın çeşitli yerlerine sefer yapan Wizz Air ve Ryan Air gibi düşük bütçeli havayolları bulunuyor. 
  • Her ne kadar İngilizce ile bir çok günlük işinizi halledebiliyor olsanız da, alfabenin farklı olması bazen can sıkıcı olabiliyor. Geldiğiniz zaman çok vakit kaybetmeden en azından tabelalarda ne yazdığını anlayacak kadar Yunan Alfabesi öğrenmenizi tavsiye ederim.

Yazımızın sonuna gelirken diyebilirim ki genel olarak Yunanistan Avrupa’ya adım atmak için güzel bir başlangıç. Yaşaması ve adapte olması kolay bir ülke. Sevilecek çok fazla şeyi var. Deneyim elde etmek, yurt dışında çalışıp çalışamayacağınızı test etmek için güzel bir başlangıç durağı.

Paylaş :